Stopping elements disappearing when rendering in Revit

If elements in your Revit project have the habit of disappearing when you go to render, this three-step guide from the folks at the Revit Clinic could help…

“Each step should be tested individually as the root cause may vary from workstation to workstation and all steps should not be required. Test rendering the same view after each step:

1.  Windows Temp Folder

Close Revit 2011; then empty the contents of the Windows Temp folder at:


2.  Hotfix – Black Preview Swatch

Apply the swatch hotfix below, which contains an updated material file:

Hotfix – Black Preview Swatch

3.  Uninstall \ Reinstall the Revit 2011 Shared Material Library

The following technical solution outlines both uninstall and reinstall steps:

Uninstalling the Autodesk Material Library 2011

If the issue persists, there are two additional items to verify:

– Run Revit as an administrator by right-clicking on the shortcut > Run as Administrator. Verify if the results are consistent.

– Log onto the same workstation with a new Windows user [preferably one that has never logged onto the workstation] and test the render with the same project \ view.”

Read the guide in full over at the Revit Clinic.

For more information on any aspect of Revit 2011, call us on 03332 409 306 or email You can also leave us a comment in the box below and we’ll get back to you.

Call us: 03332 409 306

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *